Glada kultingar som skuttar runt på öppna fält med jord på trynet. Den bilden känns idyllisk och visst vill vi veta att djuren har haft ett bra liv innan de hamnar på vår talrik? En gris som levt på en ekologisk och KRAV-certifierad gård har fått leva ett så naturligt liv som möjligt. Att få springa, böka i jorden och svalka sig i ett gyttjebad är vad grisar behöver göra.

Att grisar är mycket intelligenta djur betyder också att de behöver stimuleras mycket. Om de blir stressade eller understimulerade börjar de utveckla beteenden som de normalt annars inte skulle göra. Ekologiska grisar har möjlighet att vara ute året runt. På sommaren är de på bete och på vintern finns det en rastgård där de kan gå ut och böka i halm. Att de kan röra sig fritt gör att grisarna blir friskare än grisar på en icke-ekologisk gård. Många sjukdomar som ibland uppstår vid icke-ekologisk grisuppfödning uppstår inte i lika hög utsträckning på en ekologisk gård.

Precis som vi människor är grisar allätare och när de går ute på bete kan de knapra i sig rötter och växter som de hittar ute. En och annan insekt eller mask kan också slinka ner. Fodret som de utfodras med måste vara ekologiskt odlat och KRAV-märkt för att grisens kött också ska få KRAV-märkas. Den varierade kosten som grisar får på en ekologisk gård gör att deras maghälsa är god och de är generellt friskare och lugnare än konventionellt uppfödda grisar.

Det finns idag ekologiska grisgårdar spridda över stora delar av Sverige. En förening som knyter samman ekologiska grisuppfödare är “Jord på trynet”. De kan informera om var du hittar din närmaste grisgård samt köpställen av deras produkter. Många gårdar tar emot besökare och att besöka en grisgård kan vara en trevlig utflykt. Andra alternativ för dig som vill få tag i garanterat närproducerat, ekologiskt griskött är företag som kan leverera köttet direkt hem till din dörr. Detta finns dock inte i alla städer även om efterfrågan är stor.